RASVANSIIRTO KASVOIHIN

Fat transfer in English.

Rasvansiirron suosio on kasvanut. Kasvojen rasvansiirtoja tehdään erillisinä toimenpiteinä. Trendinä on kuitenkin se, että rasvansiirto yhdistetään johonkin muuhun toimenpiteeseen. Esimerkiksi kasvojenkohotuksen lopputulos paranee, kun siihen yhdistetään rasvansiirto. Leikkausasiakkaan omalla rasvalla voidaan tällöin nuorentaa niitä alueita, joita on vaikea käsitellä kohotusleikkauksen avulla. 

Rasvalla on kasvokirurgiassa monta merkitystä. Se toimii täyteaineena rypyissä ja kuopalla olevissa kohdissa. Lisäksi kasvoihin siirrettävä rasva sisältää aina leikkausasiakkaan kantasoluja ja kasvutekijöitä. Nämä jälleenrakentavat ja elvyttävät ihoa sisältäpäin vielä pitkään leikkauksen päätyttyä.

Kasvojen rasvansiirtoleikkaus on hyvä vaihtoehto asiakkaille, jotka eivät koe kasvojen kohotusleikkauksia omikseen. Toimenpide nuorentaa kasvoja voimakkaasti, mutta ulkopuolisen on lähes mahdotonta huomata, että kasvoja on käsitelty kirurgisesti.

TOIMENPITEEN KULKU

Rasvansiirto tapahtuu neljän vaiheen kautta.

  1. Anestesia (joko paikallispuudutus tai nukutus) 
  2. Rasvan imeminen
  3. Rasvan puhdistaminen ja käsittely
  4. Käsitellyn rasvan injisoiminen haluttuihin kohtiin

Perinteisen rasvansiirron ongelma on aina ollut se, että osa siirretystä rasvasta poistuu leikkausta seuraavien viikkojen kuluessa. Lopputulosta on ollut vaikea arvioida, koska siirretyn rasvan pysymiseen vaikuttavia tekijöitä on niin paljon. Yksilöllisten, biologisten tekijöiden merkitys on suuri. On myös huomattu, että joissakin kehonosissa rasva pysyy paremmin kuin toisissa. Keskimäärin siirretystä rasvasta ankkuroituu paikalleen 20 - 50 prosenttia. Usein rasvansiirtoleikkaus uusitaan, jos ensimmäisellä toimenpiteellä ei ole saavutettu haluttuja tuloksia. 

Plastiikkakirurgi Riikka Veltheim on paneutunut rasvansiirron ongelmakohtien ratkaisemiseen jo vuosien ajan. Muun muassa kantasolutekniikalla kasvojen rasvansiirtoja on saatu kehitetyksi vastaamaan tämän päivän haasteisiin. 

Kasvojen rasvansiirroissa Veltheim käyttää kolmea eri tekniikkaa. Perinteisellä rasvansiirtotekniikalla hän kohottaa ja täyteläistää kasvonpiirteitä. Mikrorasvatekniikka soveltuu ryppyjen ja juonteiden täyttöön. Pinnalliset rypyt, tumma silmänympärysiho ja pienet suunympärysuurteet käsitellään nanorasvasiirteellä. Nanorasvalla voidaan myös lisätä ihon kimmoisuutta, joka vähenee radikaalisti ikääntymisen myötä. Nanorasva on nestemäistä emulsiota, ja se sisältää erittäin paljon kantasoluja. (Kantasolujen määrä on tuhatkertainen verrattuna esim. PRP-hoitoihin.) Nanorasvan ansiosta ihon laatu paranee pitkäaikaisesti. Ihon kunnon paraneminen jatkuu vielä pitkään rasvansiirtoleikkauksen jälkeen.

Kolmen rasvansiirtotekniikan yhdistäminen on mullistanut kasvojen rasvansiirtoleikkauksen. Tulokset ovat olleet erinomaisia.   

Lisätietoja ja hinnat löytyvät Cityklinikan kotisivuilta.

RASVANSIIRTOLEIKKAUKSEN JÄLKEEN

Rasvansiirto tehdään joko paikallispuudutuksessa ja sedaatiossa tai nukutuksessa. Leikkauksen jälkeen asiakas on seurannassa muutaman tunnin ajan, minkä jälkeen hänet kotiutetaan. Keskimäärin rasvansiirtoasiakas viipyy Cityklinikalla neljä tuntia. Jokainen plastiikkakirurgi Riikka Veltheimin leikkausasiakas saa mukaansa Veltheimin päivystysnumeron hätätapauksia varten. Veltheim on leikkauksen jälkeen tavoitettavissa vuorokauden ympäri. Myös Cityklinikan puhelinnumeroon voi soittaa, jos asialla ei ole kova kiire.

Koska leikkausasiakas saa aina keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä, hän tarvitsee kotimatkalle saattajan. Autolla ajaminen on kiellettyä. Jonkinasteiset kivut ja säryt kuuluvat asiaan. Särkyjä ehkäistään ja lievitetään kipulääkkeillä. Leikkausasiakkaille kirjoitetaan lähes aina myös vuorokauden annos antibioottia ehkäisemään tulehdusta. 

Epämukava olo leikkauksen jälkeen kestää yleensä 1 - 3 vuorokautta. Mustelmat, arkuus, turvotus ja tuntohäiriöt ovat yleisiä. Työhön palataan keskimäärin kahden päivän sairausloman jälkeen. Turvotus on yleensä maltillista, ja se laskee leikkausta seuraavien viikkojen kuluessa. Suosittelemme kaikille leikkausasiakkaillemme lymfaterapiaa sekä ennen leikkausta että sen jälkeen.

Liikuntaharrastuksissa on syytä pitää taukoa. Rankka urheilu korvataan rauhallisilla kävelylenkeillä ja ulkoilulla.