SILMÄLUOMILEIKKAUS

Plastiikkakirurgi Riikka Veltheimilla on vuosikymmenten kokemus ala- ja yläluomileikkauksista.

Silmäluomileikkaus on Suomen suosituin plastiikkakirurginen toimenpide. Cityklinikalla leikkauksia tehdään kaikenikäisille. Keski-ikäiset naiset ja miehet ovat tyypillisimpiä silmäluomileikkausasiakkaitamme, mutta koska raskaat yläluomet kuuluvat geeniperimäämme, leikkaukseen hakeudutaan joskus jo hyvinkin nuorella iällä. 

Yläluomileikkauksen hoidonaihe on usein puhtaasti esteettinen. On kuitenkin hyvä tietää, että vuosien myötä esteettisestä haitasta saattaa tulla myös terveydellinen haitta. Monella 50-vuotialla raskaat yläluomet aiheuttavat päänsärkyä, väsymystä ja jopa niska-hartiaseudun ongelmia. Raskaat yläluomet voivat pahimmassa tapauksessa kaventaa näkökenttää. Näissä tapauksissa leikkaus on jopa välttämätön.

Alaluomien ikääntymismuutoksista on harvoin haittaa terveydelle. Veltostuneet ja pussittavat alaluomet saattavat kuitenkin tehdä ihmisestä väsyneen ja jopa sairaan näköisen. Alaluomileikkaus korjaa näitä esteettisiä ongelmia. Joskus paras tulos saadaan yhdistämällä alaluomileikkaukseen jokin muu kirurginen toimenpide, esim. rasvansiirto tai keskikasvojen kohotusleikkaus.

ENNEN SILMÄLUOMILEIKKAUSTA

Miltei aina prosessi alkaa maksuttomasta konsultaatiosta. Konsultaation aikana kuuntelemme asiakkaan toiveita ja odotuksia sekä vastaamme hänen kysymyksiinsä. Leikkauksesta kiinnostunut asiakas saa tietoa siitä, kuinka leikkauksella voidaan parantaa hänen ulkonäköään, kuinka paljon leikkaus maksaa, millaisia rahoitusvaihtoehtoja Cityklinikka tarjoaa ja milloin mahdollinen silmäluomileikkaus voidaan tehdä. 

Sairaanhoitaja tai lääkäri kysyy konsultaatiossa myös asiakkaan terveyteen liittyviä asioita sekä tietoja aiemmista sairauksista ja toimenpiteistä. Jos asiakas päättää varata leikkausajan, hän saa tarkat ohjeet valmistautumista varten. Usein leikkaus tehdään yleisanestesiassa eli nukutuksessa. Nukutusta varten annamme aina tarkat ohjeet. Lue lisää leikkauksesta ja nukutuksesta.

AJAN MAKSUTTOMAAN KONSULTAATIOON VOI VARATA SOITTAMALLA NUMEROON 0201 777 288.

LEIKKAUKSEN KULKU

Viimeistään leikkauspäivänä asiakas tapaa plastiikkakirurgi Riikka Veltheimin. Plastiikkakirurgi kuvaa toimenpidealueen ja kertoo, kuinka leikkaus tehdään. Ennen leikkausta asiakas keskustelee perusteellisesti myös anestesialääkärin kanssa, mikäli leikkaus tehdään nukutuksessa. Keskustelujen jälkeen asiakas opastetaan omaan huoneeseensa. Ennen leikkausta annetaan miedosti rauhoittava esilääkitys.

Silmäluomet leikataan joko paikallispuudutuksessa tai nukutuksessa. Aikaa leikkauksessa kuluu tunnista puoleentoista tuntiin. Yläluomileikkauksessa käytetään monia erilaisia tekniikoita, joiden avulla yläluomet palautetaan normaaliin asentoon. Ylimääräinen iho poistetaan. Joskus saatetaan myös lyhentää lihaksia, jotka avaavat silmäluomea. Jos yläluomessa on rasvatyrä, se poistetaan. Arpi jää luomivakoon.

Alaluomileikkauksessa keskitytään silmänalusihoon ja ihonalaiskudokseen. Leikkausavaus kulkee kyynelkanavasta alaluomen ulkokulmaan aivan ripsien alla. Jos leikkauksessa poistetaan alaluomelta vain rasvaa, voidaan toimenpide joskus tehdä silmäluomen sisäkautta.

LEIKKAUKSEN JÄLKEEN

Silmäluomileikkauksen jälkeen leikkauspotilas lepää Cityklinikan heräämössä pari tuntia kylmäpakkaukset silmillään. Kivut ovat yleensä pieniä. Jonkinasteisia särkyjä on lähes kaikilla asiakkailla. Jo muutaman tunnin kuluttua ensimmäiset mustelmat tulevat esiin. Tämä on täysin normaalia. (Mustelmien takia on hyvä ottaa leikkaukseen mukaan aurinkolasit, joiden taakse voi kätkeytyä kotimatkalla.) 

Kahden tai kolmen päivän päästä leikkauksesta mustelmat muuttuvat kellertäviksi. Mustelmat häviävät tavallisesti parin viikon sisällä leikkauksesta.

Leikkauksen jälkeen leikkausalue on turvonnut muutaman päivän ajan. Silmäluomien tuntohäiriöt kuuluvat myös asiaan, mutta ne menevät nopeasti ohi. Joissakin tapauksissa silmänvalkuaisissa voi näkyä pieniä verenpurkaumia jopa kolmen viikon ajan. Silmät saattavat tuntua jähmeiltä, ja vielä tikkien poistamisen jälkeenkin silmissä tuntuu usein kiristystä ja vetoa. Leikkausasiakkaille kirjoitetaan lähes aina vuorokauden annos antibioottia ehkäisemään tulehdusta.

Kontrollikäynti on 4 - 7 päivän kuluttua leikkauksesta. Kontrollikäynnillä poistetaan tikit ja kuulostellaan asiakkaan vointia. Suosittelemme kaikille leikkausasiakkaillemme lymfaterapiaa sekä ennen leikkausta että sen jälkeen.

Töihinpaluu tapahtuu yksilöllisesti. Jos mustelmat ja turvotus eivät haittaa, töihin voi palata heti leikkausta seuraavana päivänä. Suurin osa asiakkaistamme pitää sairauslomaa viikon tai kaksi, koska leikkauksen jäljet ovat ensimmäisten viikkojen aikana ilmeiset. On tavanomaista, että silmät väsyvät ensimmäisten viikkojen aikana normaalia helpommin. Lukeminen ja kirjoittaminen voivat tuntua työläiltä. Nämä hankaluudet katoavat hiljalleen päivien kuluessa.

Jokaisen asiakkaan toipumisprosessi on erilainen. On hyvä kuunnella kehon signaaleja ja sopeutua niihin. Fyysisten aktiviteettien, esim. urheilun, kanssa on hyvä pitää parin viikon tauko. Rankan liikunnan sijaan suosittelemme rauhallisia kävelylenkkejä. Ne edistävät paranemista. Arvet on aina kuitenkin suojattava auringolta.

Jonkinasteisia tuloksia näkee jo viikon kuluttua, kun tikit poistetaan. Lopullinen tulos on nähtävissä ja arvioitavissa kuitenkin vasta puolen vuoden päästä leikkauksesta. On tärkeää, että leikkausasiakkaan odotukset ja toiveet ovat realistisia. Tulokset ovat jokaisella leikkausasiakkaalla erilaiset: ihon palautumiskyky ja arvenmuodostustaipumus ovat yksilöllisiä piirteitä.

Jokainen plastiikkakirurgi Riikka Veltheimin leikkausasiakas saa mukaansa Veltheimin päivystysnumeron hätätapauksia varten. Veltheim on leikkauksen jälkeen tavoitettavissa vuorokauden ympäri. Myös Cityklinikan puhelinnumeroon voi soittaa, jos asialla ei ole kova kiire.

LEIKKAUSTEN YHDISTELEMINEN JA KOTIHOITO

Usein silmäluomileikkaus on osa kasvojen nuorennusoperaatiota. Silmäluomet leikataan monesti esimerkiksi kasvojenkohotuksen, otsankohotuksen tai laserkuorinnan yhteydessä. Alaluomileikkaukseen yhdistetään hyvin usein keskikasvojen kohotusleikkaus. Erilaisista leikkausyhdistelmistä voidaan keskustella konsultaation aikana.

Ihon kotihoidolla on suuri merkitys leikkauksen lopputuloksen kannalta. Leikkauksen tuloksia ylläpidetään säännöllisillä ihonhoitorutiineilla, joihin voimme opastaa asiakasta esimerkiksi maksuttomassa Visia-ihoanalyysissä. Cityklinikalla myydään myös useita erilaisia ihonhoitotuotteita, joiden on todettu pidentävän ja parantavat esteettisten toimenpiteiden tuloksia.

SILMÄLUOMILEIKKAUSTEN HINNAT

Kaikki hintatiedot löytyvät Cityklinikan kotisivuilta.